MaandWorkshop_txt

Workshop September 2024

Elke maand geven wij een speciale workshop Italiaans koken of bakken. Voor deze maand hebben wij onderstaande workshop voor u uitgekozen.

Maak kennis met onze echte “PASTA workshop en geniet van het meest kenmerkend uit de Italiaanse keuken.

La pasta behoort tot een van de meest kenmerkende elementen van de Italiaanse keuken. Dit is ook niet zo gek, als je bedenkt dat de Italianen de grootste pasta-eters ter wereld zijn. Gemiddeld eten ze zo’n 28 kg pasta per persoon per jaar, wat gelijk staat aan een halve kilo pasta per week. Vooral de inwoners van de zuidelijke regio Basiciliata kunnen er wat van met gemiddeld 50 kg pasta per persoon per jaar, ofwel iets minder dan een kilo per week en 137 gram per dag!

Ook in de rest van de wereld is pasta veel geprezen. Pasta heeft natuurlijk ook als grote pluspunten dat het goedkoop, snel en gemakkelijk klaar te maken is. Bovendien is pasta lekker, voedzaam en erg veelzijdig. Zo kun je pasta serveren met verfijnde gerookte zalm, als gang van een diner, of eenvoudig als eenpansmaaltijd met kaas, eieren en spek. Je kunt zelfs een hele maaltijd opbouwen rondom pasta: je begint bijvoorbeeld met koude pasta in een salade, dan pasta in de soep en vervolgens pasta in een gloeiend hete ovenschotel.

Minder bekend is pasta als toetje zoals calciuni, gebakken zoete ravioli, gevuld met kastanjes, amandelen en specerijen. Erg leuk om toch eens uit te proberen!

Vaak denk je bij pasta al snel aan de veel gebruikte spaghetti of penne, maar er zijn nog veel meer soorten pasta! Loop maar eens een Italiaanse supermarkt binnen en geef je ogen de kost bij het pasta-schap. Je vindt er honderden verschillende pasta’s op een rij: fusilli, maccheroni, rigate, orecchiete, conchiglie, vermicelli, farfallini…maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen al deze pastasoorten?

Pasta is in twee hoofdgroepen onder te verdelen. De meest bekende soort is pasta gemaakt van water en bloem van grano duro, harde tarwe. Tot deze categorie behoren de meeste voorverpakte pastasoorten zoals spaghetti en maccheroni. De andere soort wordt gemaakt van bloem van grano tenero, zachte tarwe en eieren, de zogenaamde eierpasta. Deze eierpasta’s kun je bij Italiaanse specialiteitenwinkels en bij verschillende supermarkten kopen. Eierpasta’s hebben meestal een kortere kooktijd en zijn bovendien voller en zachter van smaak. En dan is er natuurlijk de verse (zelfgemaakte) pasta, ook een eierpasta. Verse pasta heeft maar een heel korte kooktijd, vaak nog minder dan 1 minuut. In Italië betekent de kreet ‘butto la pasta’: ‘ik doe de pasta in de pan’ dan ook hetzelfde als ‘Aan tafel!’.

Meer dan 300 verschillende vormen

Pasta verschijnt in minstens 300 verschillende vormen op de markt en elke vorm is oorspronkelijk geschapen voor één enkele begeleider: sugo of ragù, vleesbouillon, gesmolten boter of verse olijfolie. De manier waarop de saus zich met de pasta vermengt, is van groot belang. Holle vormen zoals penne zijn geschikt voor dikke sauzen, terwijl platte of dunne pasta meestal met dunne, gladde sauzen geserveerd worden. Voor in de soep bestaan zelfs speciale kleine pastavormen die blijven drijven. Uiteraard hoef je je niet aan die vaste regels te houden.

Aan de naam kun je vaak al zien met wat voor pastavorm je te maken hebt. Veel van de Nederlandse benamingen op een pak pasta zijn echter fantasienamen. Probeer in Italia in de supermarkt maar eens naar spirali te vragen. Ze zullen je met grote ogen aankijken, deze Nederlandse fantasienaam is daar fusilli. Ook de Nederlandse macaroni bestaat niet in Italia. Italiaanse maccheroni schrijf je niet alleen anders, maar je krijgt ook iets anders: elleboogjes.

Rigate betekent geribbeld, orecchiette: oortjes, conchiglie: schelpen en vermicelli: wormpjes. Als de naam eindigt op -oni duidt dat op een groot formaat: conchiglioni zijn bijvoorbeeld grote conchiglie. En tortelloni zijn een grotere variant van tortellini. Namen die eindigen op -ini en -ette duiden daarentegen op een kleiner formaat. Zo zijn farfallini kleine vlindertjes. Verder moet gezegd worden dat namen verschillen van fabrikant tot fabrikant, van boek tot boek en van regione tot regione. Wat de één tortellini noemt, noemt een ander agnolotti. Om het maar even gemakkelijk te maken…
Je hebt het ongetwijfeld wel eens gezien als je in Italia bent: pasta is er niet alleen in vele vormen, maar ook nog eens een keer in vele kleuren. De kleur krijgt de pasta uit de toevoeging van natuurlijke ingrediënten als tomaat, spinazie, inktvisinkt en…chocola!

Diverse soorten pasta kunnen bovendien ook nog worden gevuld. Zo zijn cannelloni grote holle pijpen die gevuld worden met bijvoorbeeld gehakt en saus. Ze worden vervolgens in de oven in saus gebakken. Voorgekookte droge canneloni is makkelijker te vullen dan gekookte. Zorg er dan wel voor dan er veel dunne saus is, omdat de pasta dan nog veel vocht moet opnemen.
Verder heb je tortellini: kleine gevulde rondjes in de vorm van de navel van Venus. Tortellini zijn zowel in gedroogde vorm als koelvers te koop. De droge vorm heeft een veel langere kooktijd en blijft stevig. De verse tortellini zijn veel sappiger. Ravioli zijn gevulde deegkussentjes met een kartelrandje.

De Pasta workshop:

We gaan drie verschillende pastasoorten maken. Ravioli ripieno di formaggio e una salsa di spinaci (Ravioli met kaasvulling en een spinaziesaus), Ravioloni Verdi con Burrata (Grote groene ravioli gevuld met burrata), Tagliolini alla carbonara con salsa di uovo e panna. (Romeinse spaghetti alla carbonara).

Alles met de bijbehorende sauzen waaronder de burro e salvia voor de ravioli, een heerlijke spinaziesaus met witte wijn. Iedereen maakt zijn of haar eigen pasta deeg en daarna gaan we hem uitrollen met de mattarello (pastadeegrol)

Alle pasta gerechten worden daarna samen aan tafel geproefd. En natuurlijk kunt u in overleg met de gastvrouw een glaasje wijn van Fattoria Betti uit de Toscane, erbij drinken. Het dessert laat u verrassen door una bella sorpresa en daarbij past een kopje koffie of thee.

Data:
Nieuwe datum volgt spoedig! (Aanvang 18.30 uur sluit om 22.00 (of in overleg)
Prijs: € 75,00 p.p.
Optie: Passend wijn arrangement (€ 18,00 p.p.)

>> U kunt zich hier direct aanmelden voor deze workshop! <<